Stöd i förlossnings rummet

“Jag höll ett öga på skärmen. Där kunde man se hur förlossningen utvecklades och hur vårt barn mådde. Så jag höll ett öga på skärmen och ett öga på min kvinna”

Greg, pappa till fyra barn

Ett förlossningsrum är en plats där man vill känna sig trygg med att det finns allt som behövs för att hantera det som kan inträffa under en förlossning. Stöd från såväl barnmorskan, som förlossningsläkaren och rätt medicinsk utrustning. Här är några saker som du och din partner kan hålla utkik efter och fråga personalen om:

  • CTG-apparaten. Hur mår ditt barn och är det stressat under förlossningen? CTG är en apparat som mäter både hjärtslagen hos barnet och även hur barnet interagerar i värkarbetet under sammandragningarna. Läs mer här.
  • AFL®-apparaten. Den mäter i detalj vad som händer i livmodern och ger en indikation på hur din förlossning kommer att utvecklas.
  • Partogrammet. Partogrammet ger en tydlig överblick över hur förlossningen utvecklas, både för dig och ditt barn. Tillsammans ger dessa tre verktyg en utmärkt grund för för en trygg förlossning.