Tryggare förlossningar

“Man har en uppfattning om hur förlossningen ska bli, innan det är dags att föda” Viktigast är att möta det som faktiskt sker, med en känsla av trygghet “

Anna, mamma till ett barn.

Inom vår kultur föreställer sig många att föda barn är något idylliskt och mjukt. Precis som på den här bilden där en mamma njuter av sin nya bebis. Verkligheten kan ibland vara långt ifrån det. I förlossningsrummet regerar ett hav av känslor. Stora och komplexa, allt från styrka och säkerhet, till förtvivlan, oro och även ångest.

Inget kan förbereda dig helt och hållet för denna existentiella resa, men vissa saker kan ändå skapa trygghet. Att komma till förlossningen med en partner du litar på är viktigt, liksom den förtroendefulla känslan inför ett omtänksamt och vårdande, professionellt vårdteam.

Det är också viktigt att komma till förlossningen med kunskap och insikt om vad man kan förvänta sig och hur man ska möta det ibland oväntade, på bästa möjliga sätt. Långa utdragna förlossningar förekommer i 20% av alla förlossningar, något det sällan talas om trots att det är så pass vanligt.

Här kan du få mer information om vilken typ av stöd du kan få i samband med din förlossning.