Att föda efter lång tid i förlossning

“… Ahhh… ingen energi… ingen kraft… mitt huvud- och hjärta var helt frånkopplat. Jag förstod tillslut inte varken vad jag skulle göra, eller hur jag skulle göra det. Andningstekniken jag lärt mig var som bortblåst. Inget verkade logiskt. Jag minns att jag hörde röster och instruktioner. Långt bort pratade folk och dem berättade tydligen för mig vad jag ska göra… “

Edith, mor till två barn, efter en fyra dagar lång förlossning

Efter en lång förlossning och dess enorma påfrestningar kan känslorna direkt efter födseln vara “utanpå” kroppen och det mesta känns väldigt stort. Man känner lättnad över att det är över, men också stor sårbarhet och smärta.

De kvinnor som blir förlösta med sugklocka, riskerar att få bristningar. Man kan också hantera förlossningen med episiotomi, vilket är ett okomplicerat kirurgiskt ingrepp i de allra flesta fall. Det är ett klipp i mellangården, för att förhindra en bristning och som också blir lättare att sy ihop. Men risken för infektion kvarstår. Kvinnan kan drabbas av långvariga problem med inkontinens och även smärta vid samlag  efter allvarliga bristningar. I vissa fall är livmodern så slutkörd att moderkakan manuellt tas ut efter födseln av barnmorskan. Det hanteras medan kvinnan får lite lugnande medicinering.

Efter en sådan förlossning behöver kvinnan stöd och omtänksam vård. Detta är ett fint tillfälle för din partner att pyssla om er båda. Det kan också behövas stöd och hjälp med olika saker från familj och vänner. Fokusera på att återhämta dig. Sänk kraven på allt du annars normalt ger dig i kast med och sätt istället din nya lilla familj först.