Trötta muskler fulla med laktat kan inte arbeta

“Med uppdraget att bygga ett imperium och lämna ett arv.”

Amerikansk bodybuilder

Alla vill inte se ut som en bodybuilder. Men alla kan förstå det hårda arbete som ligger bakom en sådan kropp. Har du någon gång gjort ett intensivt löppass eller ett stenhårt gympass? I så fall vet du hur det känns när mjölksyran slår till i musklerna. Det värker. Efter ett tag kommer känslan av att det går inte att fortsätta, att det bara är att ge upp. Denna signal kommer när muskeln drabbas av mjölksyra, vilket är en biprodukt som utsöndras när musklerna producerar energi. Ju mer energi som behövs på kort tid, desto mer mjölksyra utsöndras -eftersom det inte finns tillräckligt med syre i muskeln.

Bodybuilding går ut på, att vid träning pusha musklerna förbi det som känns okay och komfortabelt.

Samma sak sker under förlossning.

Det behövs en enorm mängd energi för att göra det.

När du ska in i förlossning kommer kroppens muskler att lagra energi från det du ätit. Kolhydrater och fetter förvandlas till en energi molekyl som kallas ATP (Adenosintrifosfat), som är kroppens grundläggande bränsle. ATP-molekylen existerar endast en kort stund. Det måste göras om igen och produceras på nytt.

Under förlossning genomgår livmodern det hårdaste arbetet någonsin. Ju hårdare livmodern arbetar, desto mer beroende blir den av den mekanism som producerar energi. Det är samma mekanism som producerar energi vid exempelvis ett stenhårt gympass eller när man maxar i löparspåret.

Det kallas för anaerob energiproduktion när mjölksyra eller laktat produceras i livmodern. Det sker på samma sätt i livmodern, som i alla andra muskler. När mjölksyranivån blir för hög är det ett tecken på att muskeln har varit överbelastad och är på väg att ge upp.

Vetenskapliga studier har visat att en förlossning är lika fysiskt krävande som att springa ett maratonlopp. På samma sätt som en utmattad maratonlöpare kan springa “in i väggen” och löparen inte kan ta ett steg till, kan även livmodern springa “in i väggen” under en arbetsam och krävande förlossning. Den födande kvinnan kan känna att hon helt enkelt inte har mer energi, att det inte finns “mer att ge”. Värkarna stannar av.

Laktatnivån i fostervatten indikerar om livmodern pressats bortom sin gräns. En hög lakatatnivå indikerar en utmattad livmoder, som inte kommer att vara mottaglig för stimulering av exempelvis värkstimulerande dropp – oxytocin. Kvinnan behöver istället vila för att livmodern ska återhämta sig. Om barnet anses vara utsatt för risk, är akut kejsarsnitt den bästa lösningen. En lägre laktatnivå tyder på att livmodern är mottaglig för ett värkstimulerande dropp.

Kvinnor är olika stora och har olika muskulatur. De har också helt olika förlossningar. AFL®-metoden ger en stark indikation på vad som faktiskt händer i livmodern och blir ett fönster in i det som tidigare var helt okänt.