En förlossning kräver samma kraftanstränging som att springa ett marathon.

“Kvinnor som föder barn är starka och sårbara på samma gång. Kvinnor som fött barn, vet att vi kvinnor är så mycket starkare än vi tror “

Marci Macari

Kan verkligen en förlossning jämföras med att springa ett maratonlopp? I studier gjorda vid University of Michigan, har det visat sig att ansträngningen under förlossning, ger kroppen sviter, helt jämförbara med ett maratonlopp.

Som kvinna är du skapt att hantera en förlossning lika naturligt och självklart som att ditt hjärta slår, eller att dina reflexer drar tillbaka handen från en varm spis.

De krafter som frisätts under förlossning är enorma, eftersom de ska hjälpa kvinnan att pressa fram barnets huvud genom bäckenet- en relativt smal passage. I jämförelse med andra däggdjur har människan både ett större huvud vid födseln och en smalare kanal, som barnet ska passera ut genom vid förlossning.

Under ett maratonlopp är det löparnas benmuskler som bär dem från start till mållinje. Arbetet med att föda fram barnet vid förlossning sköts av den magiska livmodern. Läs mer om den muskeln här.

En förlossning innebär alltid extremt hårt arbete och det är ibland mycket utmanande. Men hur det påverkar olika kvinnor, är mycket individuellt. En viktig faktor är hur lång tid förlossningen tar. Läs mer om hur kvinnor upplever långa förlossningar här.

Precis som löpare kan “går i väggen” och inte förmår att ta ett steg till, kan en kvinna i förlossning drabbas på samma sätt. Det kallas utdraget förlossningsarbete eller “värksvaghet”. Barnmorskor och förlossningsläkare förundras fortfarande över orsaken till varför det inträffar. Läs mer här.